Υποκατάστημα Medisyn Αθήνας
Βασικός στόχος του σχεδιασμού των εργαστηρίων Medisyn είναι η παράδοση έγκαιρων και έγκυρων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Για το σκοπό αυτό, μέσω των νέων τεχνολογιών που διαθέτει, ο Medisyn θέτει υπό τον έλεγχό του όλα τα στάδια που αφορούν στην ποιότητα των εργαστηριακών εξετάσεων, δηλαδή του αναλυτικού, προ-αναλυτικού, και του μετα-αναλυτικού σταδίου. Ιδιαίτερη βάση έχει δοθεί στον έλεγχο του προ-αναλυτικού και μεταναλυτικού σταδίου, καθώς σε αυτά τα στάδια συναντάται περίπου το 93% των σφαλμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.
Το εργαστήριο Medisyn Αθήνας, πρωτοπόρο στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, χάραξε την πορεία της αυτοματοποίησης των εργαστηρίων στην Ελλάδα.
Το εργαστήριο του Medisyn είναι το πρώτο εργαστήριο που έκανε τη μετάβαση από τις manual δοκιμασίες των ραδιοϊσοτόπων στα αυτοματοποιημένα αναλυτικά συστήματα χημειοφωταύγειας.
Παράλληλα ο Medisyn διακρίνεται για την πρωτοπορία του και σε άλλους τομείς, καθώς είναι το πρώτο εργαστήριο που εισήγαγε το γραμμικό κώδικα (barcode) στα δείγματα και την αυτόματη ηλεκτρονική ανάγνωση των εντολών. Επιπροσθέτως, είναι το πρώτο εργαστήριο που εφάρμοσε πρότυπα και κανόνες που διασφαλίζουν τις συνθήκες ορθής διατήρησης κατά τη μεταφορά των δειγμάτων.
Με πρωτοποριακή προσέγγιση ο Medisyn ανέπτυξε στην περιοχή των Βαλκανίων, το πρώτο Πλήρως Αυτοματοποιημένο Εργαστήριο (Total Laboratory Automation, TLA). Η μετάβαση στο TLA ενοποίησε τα τμήματα του εργαστηρίου δαπανώντας λιγότερους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και παρέχοντας ένα ευρύτερο μενού εξετάσεων, ενώ παράλληλα αύξησε την αποδοτικότητα του εργαστηρίου. Αυτός ο σχεδιασμός με βάση μια κεντρική διάταξη, βελτίωσε τη λειτουργικότητα και τη ροή εργασίας, με μετακίνηση των διαφορετικών αναλυτικών συστημάτων (Κλινικής Χημείας, Ανοσολογίας, Αιματολογίας και Πήξης) πλησιέστερα το ένα με τον άλλο σε μια κεντρική περιοχή διαχείρισης των δειγμάτων.
Επίσης βελτίωσε το χρόνο περιστροφής (turn-around time) και απελευθέρωσης των δειγμάτων, καθώς τα δείγματα προωθούνται απευθείας στα αναλυτικά συστήματα στόχου. Αυτή η φιλοσοφία αυτοματοποίησης δεν απαιτεί πλέον δημιουργία υποπολλαπλασίων με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερη ποσότητα δείγματος για την ανάλυσή τους, μιας και ο νεκρός όγκος είναι σταθερός.