To medisyn.eu βραβεύτηκε με τον έπαινο "Dynamic New Comer" στην κατηγορία Εφαρμογή B2B Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2015

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ενημερωθείτε για την εργαστηριακή εξέταση που σας ενδιαφέρει με τη βοήθεια του καταλόγου μας.

Mybrca_v4

New_genetic-01

Bgi_brca

Bgi_vista

Cardio_dna

Cancer_risk

Mybrca_v3

Nutrifit

Allergy-catalogue-banner

Πρόσληψη θυρεοειδικών ορμονών (TU)

TU, Δεσμευτική ικανότητα της θυροξίνης, Δοκιμασία ικανότητα σύνδεσης του θυρεοειδούς ή Τ-πρόσληψη , T Uptake, TUptake
Κλινική χρησιμότητα

Σε συνδυασμό με την δοκιμασία της ολικής T4 ορού για να προκύψει ο Δείκτης Ελεύθερης Θυροξίνης (FTI), ως βοήθημα στην αξιολόγηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Προετοιμασία εξεταζομένου

Δεν υπάρχει καμία ειδική διαιτητική απαίτηση πριν από τη συλλογή δείγματος. Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη πολυβιταμινών ή τα συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιοτίνη ή βιταμίνη Β7 για 12 ώρες πριν την δειγματοληψία.

Δείγμα

Ορός που συλλέγεται σε συνήθη σωληνάρια δειγματοληψίας ή σε σωληνάρια που περιέχουν γέλη διαχωρισμού. Ο ορός αποχωρίζεται με φυγοκέντρηση εντός μίας ώρας και δείγμα ορού συντηρείται σε πλαστικό σωληνάριο.

Σταθερότητα δείγματος

6 ώρες σε θερμοκρασία15-25°C, επί 48 ώρες στους 2-8°C ή επί 30 ημέρες στους -20°C

Μη αποδεκτό δείγμα

Δείγματα με μικροβιακή μόλυνση, θερμική αδρανοποίηση, δείγματα που περιέχουν ορατά ξένα στοιχεία, ή δείγματα με έντονη αιμόλυση και λιπαιμικότητα .

Μεταφορά δείγματος

0,5 mL ως ελάχιστος όγκος σε θερμοκρασία 2-8°C

Μέθοδος CLIA
Τιμές αναφοράς

 

Κλινική κατάσταση

Αναλογία TU

% TU

Ευθυρεοειδισμός

0,75 - 1,23

22,5–37,0

Παρατηρήσεις

Οι θυρεοειδικές ορμόνες τριϊωδοθυρονίνη (T3) και θυροξίνη (T4) δεσμεύονται κυρίως στη θυρεοδεσμευτική σφαιρίνη (TBG) και, σε μικρότερο βαθμό, στη θυρεοδεσμευτική προαλβουμίνη (TBPA) και την αλβουμίνη. Ο προσδιορισμός TUp μετρά τον αριθμό των μη κατειλημμένων θέσεων δέσμευσης σε αυτές τις πρωτεΐνες και αποτελεί έμμεσο δείκτη της κατάστασης του θυρεοειδούς.

Η πρόσληψη θυρεοειδικών ορμονών (TU, T Uptake) και η ολική T4 χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της ποσότητος της ελεύθερης T4 στην κυκλοφορία. Η εκτίμηση ή ο δείκτης ελεύθερης θυροξίνης (FTI) είναι μια κανονικοποιημένη μέτρηση που παραμένει σχετικά σταθερή σε υγιή άτομα και αντισταθμίζει τα παθολογικά επίπεδα πρωτεϊνών δέσμευσης, τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν σε πολλές διαφορετικές σωματικές καταστάσεις.

Οι τιμές του προσδιορισμού T Uptake αποτελούν συνάρτηση της ικανότητας σύνδεσης της ορμόνης του θυρεοειδούς στον ορό. Ορισμένες συνθήκες ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα μη φυσιολογικές τιμές του προσδιορισμού T Uptake ακόμα και όταν δεν υπάρχει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Τα φάρμακα ή οι σωματικές καταστάσεις που μεταβάλλουν τα επίπεδα TBG του ασθενούς ή τα φάρμακα που ανταγωνίζονται με την ενδογενή T4 και T3 για τις θέσεις δέσμευσης των πρωτεϊνών μεταβάλλουν τα αποτελέσματα T Uptake. Όταν ο ορός περιέχει υψηλά επίπεδα T3 ή T4, όπως συμβαίνει στον υπερθυρεοειδισμό, είναι διαθέσιμες λιγότερες μη κατειλημμένες θέσεις δέσμευσης. Αντίστροφα, στον υποθυρεοειδισμό, είναι διαθέσιμες περισσότερες θέσεις δέσμευσης.

Εκτέλεση Αυθημερόν

Πίσω στο ευρετήριο