vector vector vector

Free Protein S Antigen, Eλεύθερης πρωτεΐνης S αντιγόνο, Protein S Ag

Αντιγόνο Ελεύθερης Πρωτεΐνης S

Κλινική χρησιμότητα:
Μέτρηση αντιγονικότητας της πρωτεΐνης S
Διερεύνηση ασθενών με ιστορικό θρόμβωσης
Διάγνωση καταστάσεων συγγενούς ή επίκτητης ανεπάρκειας της πρωτεΐνης S

Προετοιμασία εξεταζόμενου:
Μια αξιόπιστη δοκιμή PrS δεν μπορεί να εκτελεσθεί σε έναν ασθενή που βρίσκεται υπό αντιπηκτική θεραπεία από του στόματος με κουμαρινικά (βαρφαρίνη). Εάν η αντιπηκτική θεραπεία δεν μπορεί να διακοπεί, τότε η εκτίμηση της δοκιμής πρέπει να γίνει μετά από παύση της αντιπηκτικής αγωγής με βαρφαρίνη για 10 ημέρες ,σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, πριν από την εκτέλεση της δοκιμής, ενώ ο ασθενής καλύπτεται προσωρινά με την τυποποιημένη ή χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη.

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή συχνότητα της επίκτητης ανεπάρκειας της PrS στους νοσηλευόμενους ασθενείς, αυτή η δοκιμή είναι προτιμότερο να εκτελείται όταν ένας ασθενής είναι κλινικά σταθερός, συγκεκριμένα σε αρκετές εβδομάδες μετά από ένα οξύ γεγονός.

Δείγμα

2 Χ 0,5 mL Πλάσματος (κιτρικό νάτριο 3,2% σε αναλογία 9:1) φτωχού σε αιμοπετάλια(PPP) . Μεταφορά (αυστηρά ) σε κατάψυξηΔείτε οδηγία εδώ

Μη αποδεκτό δείγμα:

Δείτε οδηγία εδώ

Μεταφορά Δείγματος:

Δείτε οδηγία εδώ

Σταθερότητα δείγματος

Μέθοδος

Ανοσολογική με latex (LIA)

Τιμές αναφοράς

Εκφράζονται  σε ποσοστό % του φυσιολογικού (% δραστικότητα x 0,01→ IU/mL)

 

Ηλικία

Άνδρες

Γυναίκες*

>12 μηνών

67.5 – 139.0

60.1-113.6

*μη εγκυμονούσες και γυναίκες χωρίς χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα ,και ορμονική υποκατάσταση

Παρατηρήσεις

Ασθενείς με επίκτητη ανεπάρκεια ελεύθερης PrS που οφείλεται σε σχετιζόμενη με φλεγμονή αύξηση της C4bBP τυπικά εμφανίζουν ελαττωμένα επίπεδα ελεύθερης PrS και φυσιολογικά ή αυξημένα επίπεδα ολικής πρωτεΐνης S. Ασθενείς με συγγενή ανε-πάρκεια PrS εμφανίζουν ελαττωμένα επίπεδα ελεύθερης PrS και ελαττωμένα ή κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα ολικής PrS. Ασθενείς με δυσλειτουργική PrS εμφανίζουν ελαττωμένη δραστικότητα πρωτεΐνης S με φυσιολογικά επίπεδα ελεύθερης και ολικής PrS. Η   επίκτητη  έλλειψη PrS είναι αβέβαιης κλινικής αιμοστατικής  σημασίας και συνδέεται με διάφορες διαταραχές. Οι επίκτητες  ανεπάρκειες   στην  δραστικότητα  PrS περιλαμβάνουν  αντιπηκτική αγωγή από το στόμα , εγκυμοσύνη, λοχεία, αντισυλληπτικά από το στόμα,  ηπατική νόσο , οξεία  φλεγμονή,σήψη, θρόμβωση, DIC και νεογέννητα νήπια (βιταμίνη  Κ – ανεπάρκεια).

Η δοκιμασία της ελεύθερης PrS δεν επηρεάζεται από μεταλλάξεις του παράγοντα V Leiden (APC-R) και την ηπαρίνη

Η δοκιμασία της ελεύθερης PrS πρέπει να μην εκτελεσθεί για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά από  θρομβωτικό επεισόδιο ή μετά τη λήξη της αντιπηκτικής αγωγής από το στομα (ΟΑΤ). Όταν το INR είναι> 1,7 η δοκιμασία για την PrS δεν εκτελείται.

Εκτέλεση

Αυθημερόν

Newsletter

Συντονιστείτε με τον Συνεταιρισμό και τις εργαστηριακές εξελίξεις. Ενημερωθείτε για τις εξατομικευμένες προτάσεις μας.

Μπορείτε να απεγγραφείτε ανά πάσα στιγμή από το σύνδεσμο στο κάτω μέρος των emails μας. Δείτε την πολιτική απορρήτου.