Κατάλογος Εξετάσεων
Αλφαβητική Αναζήτηση
Δείγμα
Ορός που συλλέγεται σε συνήθη σωληνάρια δειγματοληψίας ή σε σωληνάρια που περιέχουν γέλη διαχωρισμού χωρίς έντονη αιμόλυση και λιπαιμικότητα. Αποχωρίζεται τον ορό από το θρόμβο ή τα κύτταρα εντός 45 λεπτών και συντηρείται σε πλαστικό σωληνάριο. Δεν υπάρχει δυνατότητα πολλαπλών κύκλων κατάψυξης - απόψυξης του δείγματος.
Μη αποδεκτό δείγμα:Δείγματα με μικροβιακή μόλυνση, θερμική αδρανοποίηση ,δείγματα που περιέχουν ορατά ξένα στοιχεία.
Μεταφορά Δείγματος:0,5 mL ως ελάχιστος όγκος σε θερμοκρασία 2-8°C
Σταθερότητα δείγματος
σε θερμοκρασία 15-25°C
για 8 ώρες
σε θερμοκρασία 2-8°C
για 7 ημέρες
σε θερμοκρασία -20°C
για 60 ημέρες
Μέθοδος
CLIA
Τιμές αναφοράς
RUB–IgG | IU/mL |
Αρνητικό (μη αντιδραστικό) | < 5.0 |
Απροσδιόριστο | ≥ 5.0 – < 10.0 |
Θετικό (αντιδραστικό) | ≥ 10.0 |
Παρατηρήσεις
Ο ιός της ερυθράς είναι μέλος της οικογένειας των Togaviridae. Οι πρωτοπαθείς λοιμώξεις είναι γενικά ήπιες, με συμπτώματα όπως ήπιο εξάνθημα, χαμηλού βαθμού πυρετό και λεμφαδενοπάθεια. Σε αντίθεση, οι πρωτοπαθείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της κύησης είναι δυνατό να διαβούν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και να οδηγήσουν σε θάνατο του εμβρύου ή σε σύνδρομο συγγενούς ερυθράς (CRS). Ο κίνδυνος εμβρυϊκής λοίμωξης είναι μέγιστος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Βρέφη που γεννώνται με CRS εμφανίζουν τυπικά μικρό βάρος κατά τη γέννηση, κώφωση, οφθαλμική νόσο, διανοητική καθυστέρηση και καρδιακές ανωμαλίες.
Μόνον ένας ορολογικός τύπος ιού της ερυθράς απαντάται στον πληθυσμό. Από την εμφάνιση του εμβολίου της ερυθράς στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η επίπτωση του CRS έχει μειωθεί δραστικά. Ωστόσο, εξάρσεις της ερυθράς παρουσιάζονται ακόμα και θέτουν ένα δυνητικό κίνδυνο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Μια κλινική διάγνωση της ερυθράς μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει επειδή πολλά εξανθηματικά νοσήματα μπορούν να μιμούνται την λοίμωξη ερυθράς . Επιπλέον , περίπου το 50 % των λοιμώξεων της ερυθράς μπορεί να είναι υποκλινικές . Ως εκ τούτου , εργαστηριακές δοκιμές είναι σημαντικές για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της οξείας λοίμωξης ερυθράς.
Η παρουσία αντισωμάτων IgG έναντι του ιού της ερυθράς αποτελεί ένδειξη προηγούμενης έκθεσης στον ιό, είτε μέσω προηγούμενης λοίμωξης είτε μέσω εμβολιασμού.
Η διάγνωση ειδικών αντισωμάτων IgM έναντι της ερυθράς χρησιμοποιείται ως βοήθημα στη διάγνωση οξείας λοίμωξης από ερυθρά. Η ορομετατροπή ειδικών αντισωμάτων έναντι της ερυθράς ή η σημαντική αύξηση του τίτλου ειδικών αντισωμάτων IgG μεταξύ του δείγματος οξείας φάσης και δείγματος φάσης ανάρρωσης που λαμβάνονται σε μεσοδιάστημα 14-21 ημερών μπορεί να υποστηρίξει τη διάγνωση οξείας λοίμωξης από ερυθρά.
Στην περίπτωση της ερυθράς, ένας τίτλος αντισωμάτων IgG του ιού της ερυθράς θα πρέπει να ελέγχεται πριν από τη χορήγηση του εμβολίου. Αν ο τίτλος δεν είναι ανεπαρκής, το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται.
Ασθενείς με ταυτόχρονη ανοσοανεπάρκεια , όπως αγαμμασφαιριναιμία ή δυσγαμμασφαιριναιμία , μπορούν να έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα σε ορολογικό έλεγχο για την ερυθρά . Ως εκ τούτου , απαιτείται η απομόνωση του ιού για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση σε αυτή την ομάδα ασθενών .
Εκτέλεση
Αυθημερόν
Newsletter
Συντονιστείτε με τον Συνεταιρισμό και τις εργαστηριακές εξελίξεις. Ενημερωθείτε για τις εξατομικευμένες προτάσεις μας.
Μπορείτε να απεγγραφείτε ανά πάσα στιγμή από το σύνδεσμο στο κάτω μέρος των emails μας. Δείτε την πολιτική απορρήτου.