vector vector vector

Long-Acting Thyroid Stimulator (LATS), Thyroid-Stimulating Hormone Receptor (TSH Receptor) Antibody, TBII (TSH-Binding Inhibiting Immunoglobulin), TRAb

Αντισώματα IgG Έναντι του Υυποδοχέα της TSH (TRAb)

Κλινική χρησιμότητα:
Ως η συνιστώμενη δοκιμή πρώτης επιλογής για τη διαφορική διάγνωση της αιτιολογίας της θυρεοτοξίκωσης σε ασθενείς με διφορούμενα κλινικά ευρήματα ή/και αντενδείξεις (π.χ. εγκυμονούσες ή κατά τον θηλασμό) γ) ή με μη διαγνωστικό σπινθηρογράφημα

Προετοιμασία εξεταζόμενου:
Σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με υψηλές δόσεις βιοτίνης (> 5 mg/ημέρα), η δειγματοληψία πρέπει να γίνει τουλάχιστον 8 ώρες μετά την τελευταία χορήγηση βιοτίνης.

Δείγμα

Ορός που συλλέγεται σε συνήθη σωληνάρια δειγματοληψίας ή σε σωληνάρια που περιέχουν γέλη διαχωρισμού χωρίς αιμόλυση και έντονη λιπαιμικότητα. Αποχωρίζεται εντός 2 ωρών με φυγοκέντρηση και συντηρείται σε πλαστικό σωληνάριο.

Μη αποδεκτό δείγμα:Δείγματα που υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους ψύξης-απόψυξης, ή τα θερμοαδρανοποιημένα δείγματα.

Μεταφορά Δείγματος:0,5 mL σε θερμοκρασία -20°C.

Σταθερότητα δείγματος

15-25°C

24 ώρες

Snow2-8°C

72 ώρες

SnowSnow-20°C

30 ημέρες

Μέθοδος

ECLIA Η μέθοδος αυτή έχει τυποποιηθεί έναντι του 1ου προτύπου IS 90/672 του NIBSC (Εθνικό Ινστιτούτο Βιολογικών Προτύπων και Ελέγχων).

Τιμές αναφοράς

Εκφράζονται  σε IU/L.

Ηλικία

Άνδρες-Γυναίκες

Όλες οι ηλικίες

≤2,0


Παρατηρήσεις

Ο προσδιορισμός αυτοαντισωμάτων έναντι του υποδοχέα της TSH (TRAb),ανιχνεύει αυτοαντισώματα, που παρεμβαίνουν στη δέσμευση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στον υποδοχέα της TSH. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια θυρεοδιεγερτική ανοσοσφαιρίνη τάξης IgG, που μιμείται τη δράση της TSH, ανταγωνιζόμενη παράλληλα την πρόσδεσή της στον υποδοχέα.

Αυξηνένα επίπεδα ΤRAb μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με αντιθυρεοειδικά φάρμακα σχετίζονται με υποτροπή της νόσου Graves.  Ωστόσο, αντίστροφα, φυσιολογικά  επίπεδα TRAb, δεν αποτελούν  προγνωστικό εργαλείο  της παρατεταμένης ύφεσης.

Η παρουσία αντισωμάτων TRAb υποδεικνύει ότι η θυρεοτοξίκωση του ασθενούς είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας και δεν οφείλεται σε τοξική οζώδη βρογχοκήλη.

Η παρουσία αντισωμάτων TRAb υποδεικνύει ότι η θυρεοτοξίκωση του ασθενούς είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας και δεν οφείλεται σε τοξική οζώδη βρογχοκήλη. Καθώς ο στόχος θεραπείας για τη νόσο του Graves ενδέχεται να διαφέρει από την αντιμετώπιση άλλων μορφών θυρεοτοξίκωσης, είναι σαφές ότι ο αρχικός προσδιορισμός αντισωμάτων TRAb είναι πολύτιμος.

Εκτέλεση

Αυθημερόν

Newsletter

Συντονιστείτε με τον Συνεταιρισμό και τις εργαστηριακές εξελίξεις. Ενημερωθείτε για τις εξατομικευμένες προτάσεις μας.

Μπορείτε να απεγγραφείτε ανά πάσα στιγμή από το σύνδεσμο στο κάτω μέρος των emails μας. Δείτε την πολιτική απορρήτου.