Κατάλογος Εξετάσεων
Αλφαβητική Αναζήτηση
Δείγμα
Ολικό αίμα που συλλέγεται σε σωληνάρια δειγματοληψίας που περιέχουν ως αντιπηκτικό EDTA, τηρώντας τις γενικές προφυλάξεις για τη φλεβοπαρακέντηση
Μη αποδεκτό δείγμα:Ολικό αίμα με αντιπηκτικό ηπαρίνη ή δείγμα ορού ή πλάσματος
Μεταφορά Δείγματος:1,0 mL ως ελάχιστος όγκος σε θερμοκρασία 2-8°C
Σταθερότητα δείγματος
20-25°C
48 ώρες
2-8°C
7 ημέρες
Μέθοδος
RT-PCR Αναλυτική ευαισθησία και ειδικότητα: 99 %
Τιμές αναφοράς
Εκφράζεται ως
Αρνητικό ( Μη ανιχνεύσιμο)
Περιορισμοί : Μόνο η μετάλλαξη R506Q του παράγοντα V Leiden θα είναι στοχευμένη . Διαγνωστικά λάθη μπορούν να οφείλονται σε σπάνιες παραλλαγές στην αλληλουχία .
Παρατηρήσεις
-Η κληρονομική θρομβοφιλία (κατάσταση υπερπηκτικότητας) σχετίζεται με υποτροπιάζουσες επιπολείς ή εν τω βάθει θρομβώσεις, με θρομβώσεις σε ασυνήθεις εντοπίσεις και με ανεύρεση ανάλογου κλινικού συνδρόμου στην οικογένεια. Εμφανίζεται δε σε ηλικία μικρότερη των 45 ετών και στα δυο φύλα ή ακόμη νωρίτερα αν συνυπάρχουν περισσότεροι του ενός παράγοντες θρομβοφιλίας. Επίσης οι μεταβολές στη λειτουργία του μηχανισμού αιμόστασης πολύ συχνά σχετίζονται και με γονιδιακές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις αυτές οδηγούν στην παραγωγή διαταραγμένων πρωτεϊνικών μορίων που δεν συμμετέχουν συνήθως στην αναστολή της πήξης.
-Η παρουσία της κατάστασης υπερπηκτικότητας δεν συνεπάγεται ότι ο ασθενής θα έχει θρόμβωση, αλλά δείχνει ότι το άτομο είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβωση, ειδικά όταν εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες της τριάδας του Virchow. Η κληρονομική θρομβοφιλία δεν πρέπει να προσδιορίζεται με την ανεύρεση μιας μετάλλαξης που έχει ενοχοποιηθεί για θρομβοφιλική διάθεση αλλά να αποδίδεται σε συνύπαρξη περισσοτέρων της μιας.
-Η εκδήλωση της θρόμβωσης είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, δηλαδή, για να εκδηλώσει κάποιος ένα επεισόδιο θρόμβωσης, θα πρέπει να συνυπάρχουν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα αίτια θρομβοφιλίας, είτε αυτά είναι κληρονομικά είτε είναι επίκτητα.
-Η μετάλλαξη R506Q του FV Leiden (FVL) οφείλεται σε αντικατάσταση της γουανίνης από αδενίνη στο νουκλεοτίδιο 1691 στο F5 γονίδιο, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της μετάφρασης του DNA να παράγεται αργινίνη αντί του γλουταμινικού οξέος στη θέση 506. Απότοκη της ανωτέρω αλλαγής είναι η μεταβολή της τρισδιάστατης διαμόρφωσης του παράγοντα V και η αδυναμία της πρωτεΐνης C να συνδεθεί με αυτόν και να τον απενεργοποιήσει.
-Η APC-R είναι πηξιολογική μέθοδος και ένα παθολογικό αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό της ύπαρξης μετάλλαξης FVL, που είναι ο κυριότερος θρομβοφιλικός παράγοντας στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται μοριακά, για την αποσαφήνιση του γενετικού προφίλ του ασθενούς.
-Διπλή ετεροζυγωτία για τη FVL και μετάλλαξη της προθρομβίνης αυξάνει τον κίνδυνο για DVT.
-Συνιστούμε να βασίζεται ο αρχικός έλεγχος σε πηξιολογική ανάλυση βασισμένη στον APTT για τον προσδιορισμό της απόκρισης στην ανθρώπινη APC (APC-R). Ανάλογα με το σύστημα προσδιορισμού, η APC-R μπορεί να είναι απροσδιόριστη για ασθενείς με αντιπηκτικό του λύκου ή εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ηπαρίνης, οπότε και ο έλεγχος FVL συνιστάται.
-Θετική λειτουργική δοκιμασία APCR μπορεί να επιβεβαιωθεί με γενετικές εξετάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, ή με την παρουσία FVL σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας. Για παράδειγμα, μια οριακή ή θετική δοκιμασία APCR μπορεί να επιβεβαιωθεί με ανάλυση FVL. Η ανάλυση διαφοροποιεί την ομοζυγωτία από την ετεροζυγωτία, παρέχοντας πρόσθετες προγνωστικές πληροφορίες.
Εκτέλεση
Έως 7 εργάσιμες ημέρες
Newsletter
Συντονιστείτε με τον Συνεταιρισμό και τις εργαστηριακές εξελίξεις. Ενημερωθείτε για τις εξατομικευμένες προτάσεις μας.
Μπορείτε να απεγγραφείτε ανά πάσα στιγμή από το σύνδεσμο στο κάτω μέρος των emails μας. Δείτε την πολιτική απορρήτου.