Κατάλογος Εξετάσεων
Αλφαβητική Αναζήτηση
Δείγμα
1.Ορός χωρίς αιμόλυση και έντονη λιπαιμικότητα, που συλλέγεται τηρώντας τις γενικές προφυλάξεις για τη φλεβοπαρακέντηση. Αποχωρίζεται εντός 45 λεπτών με φυγοκέντρηση και συντηρείται σε προστατευμένο από το άπλετο φως πλαστικό σωληνάριο.
2. Δείγμα πλάσματος (EDTA), χωρίς αιμόλυση και έντονη λιπαιμικότητα, που συλλέγονται τηρώντας τις γενικές προφυλάξεις για τη φλεβοπαρακέντηση. Επειδή ο προαναλυτικός χρόνος μεταξύ αιμοληψίας και αποχωρισμού του πλάσματος ή του ορού είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για να διασφαλιστεί η ορθή παραγωγή αποτελεσμάτων , η καθυστέρηση του αποχωρισμού του δείγματος αυξάνει τα επίπεδα tHcy μέσω της μεταροπής της μεθειονίνης των ερυθροκυττάρων σε Hcy. Το πλάσμα να αποχωρίζεται εντός 15 λεπτών με φυγοκέντρηση σε θερμοκρασία 15-25°C και συντηρείται σε προστατευμένο από το άπλετο φως πλαστικό σωληνάριο.
Μη αποδεκτό δείγμα:Τα δείγματα πλάσματος ηπαρίνης (δεσμεύει την βιταμίνη B12), αιμολυμένα δείγματα, δείγματα ορού που δεν διαχωρίζονται εντός 45 λεπτών από τη συλλογή τους , δείγματα που εκτίθενται σε επαναλαμβανόμενη κατάψυξη/απόψυξη ή δείγματα που δεν είναι προστατευμένα από το άπλετο φως.
Μεταφορά Δείγματος:0,5 mL ως ελάχιστος όγκος σε θερμοκρασία 2-8°C
Σταθερότητα δείγματος
15-25°C
4 ώρες
2-8°C
14 ημέρες
-20°C
4 μήνες
Μέθοδος
CLIA
Τιμές αναφοράς
Βιταμίνη B12 σε: pg/mL
160 – 970
|
Ολική ομοκυστεΐνη (tHcy) σε: μmol/L
Επιθυμητή : 3,7 – 14,9 Υψηλή : 15,0 – 29,0 Πολύ υψηλή : >29 |
Φυλλικό οξύ ορού σε: ng/mL
3,0 – 19,9 |
Παρατηρήσεις
Η ανεπάρκεια του φυλλικού οξέος με ή χωρίς έλλειψη βιταμίνης Β12 βλάπτουν τη σύνθεση του DNA προκαλώντας μακροκυτταρικές αναιμίες. Ο τύπος αυτός των αναιμιών χαρακτηρίζεται από την μη φυσιολογική ωρίμανση των πρόδρομων ερυθροκυττάρων στο μυελό των οστών ,την παρουσία μεγαλοβλαστών και την μειωμένη βιωσιμότητα των ερυθροκυττάρων. Επειδή η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή εξαρτάται από την διαφορική διάγνωση της ανεπάρκειας συνιστάται ο ταυτόχρονος έλεγχος και των 3 βιοχημικών δεικτών που συμβάλλουν σε αυτή προκειμένου να διαγνωστεί σωστά η αιτιολογία της αναιμίας.
Η υπερομοκυστεϊναιμία (υψηλά επίπεδα tHcy στο αίμα) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας μέσω άμεσων ή/και έμμεσων μηχανισμών:
α. απευθείας βλάβη των μικρών αρτηριών του εγκεφάλου
β. συμμετοχή της στο οξειδωτικό στρες
γ. πιθανής άμεσης νευροτοξικής δράσης στους υποδοχείς του γλουταμικού οξέος
Στα άτομα με υπερομοκυστεϊναιμία, παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 ή/και φυλλικού οξέος. Μάλιστα ,φαίνεται ότι η χορήγηση Β12 , ή/και φυλλικού οξέος ,σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, μειώνουν τα επίπεδα της tHcy στο αίμα και επομένως περιορίζουν το κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω επιπλοκών.
Εκτέλεση
Εντός 24 ωρών
Newsletter
Συντονιστείτε με τον Συνεταιρισμό και τις εργαστηριακές εξελίξεις. Ενημερωθείτε για τις εξατομικευμένες προτάσεις μας.
Μπορείτε να απεγγραφείτε ανά πάσα στιγμή από το σύνδεσμο στο κάτω μέρος των emails μας. Δείτε την πολιτική απορρήτου.