To medisyn.eu βραβεύτηκε με τον έπαινο "Dynamic New Comer" στην κατηγορία Εφαρμογή B2B Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2015

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ενημερωθείτε για την εργαστηριακή εξέταση που σας ενδιαφέρει με τη βοήθεια του καταλόγου μας.

Mybrca_v4

New_genetic-01

Bgi_brca

Bgi_vista

Cardio_dna

Cancer_risk

Mybrca_v3

Nutrifit

Allergy-catalogue-banner

Αμινοτρανσφεράση αλανίνης (ALT)

ALT, Γλουταμινική πυροσταφυλική τρανσαμινάση ορού (sGPT) , αλανινική αμινοτρανσφεράση (ALAT), Serum Glutamic Pyruvic Transaminase, Alanine Aminotransferase
Κλινική χρησιμότητα
  • Για in vitro διαγνωστική χρήση για τον ποσοτικό προσδιορισμό της δραστικότητας της αμινοτρανσφεράσης αλανίνης σε ανθρώπινο ορό
  • Διάγνωση και παρακολούθηση της ηπατικής νόσου που σχετίζεται με ηπατική νέκρωση
Προετοιμασία εξεταζομένου

Δεν υπάρχει καμία ειδική διαιτητική απαίτηση πριν από τη συλλογή δείγματος.

Δείγμα

Ορός που συλλέγεται σε συνήθη σωληνάρια δειγματοληψίας ή σε σωληνάρια που περιέχουν γέλη διαχωρισμού χωρίς αιμόλυση και έντονη λιπαιμικότητα. Αποχωρισμός του ορού από το θρόμβο ή τα κύτταρα εντός 45 λεπτών και συντήρηση σε πλαστικό σωληνάριο.

Σταθερότητα δείγματος

Για 24 ώρες σε θερμοκρασία 15-25°C ή για 7 ημέρες σε θερμοκρασία 2-8°C και τουλάχιστον για 30 ημέρες σε θερμοκρασία -20°C. Υπάρχει δυνατότητα 3 κύκλων κατάψυξης-απόψυξης του δείγματος.

Μη αποδεκτό δείγμα

Δείγματα που περιέχουν οξαλικό φθοριούχο νάτριο/κάλιο, EDTA, ή κιτρικό. Αιμολυμένα δείγματα. Δείγματα που περιέχουν κυτταρικό υλικό.

Μεταφορά δείγματος

0,5 mL ως ελάχιστος όγκος σε θερμοκρασία 2-8°C

Μέθοδος Ενζυματική (37o C) τροποποιημένη IFCC
Τιμές αναφοράς

Ηλικία (έτη)

Άρρεν (U/L)

Θήλυ (U/L)

≥ 1

7-50

7-50

Παρατηρήσεις

Τα επίπεδα της AST είναι ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι τα αντίστοιχα της ALT μέχρι την ηλικία των 15 έως 20 ετών.  Στη συνέχεια, η δραστικότητα της AST τείνει να είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη της  ALT (λόγος AST/ALT < 1).  Μετά την ηλικία των 60 ετών, η δραστικότητα των AST και ALT γίνεται περίπου ίση.  Ο λόγος AST/ALT στον ορό αυξάνει στο 3-4:1 στην αλκοολική ηπατοπάθεια. Η AST - αν και η ALT είναι πιο ειδική στα ηπατικά νοσήματα - στην αλκοολική ηπατική νόσο είναι πιο ειδική από την ALT.

Η ALT συνήθως μετριέται ταυτόχρονα με την AST ως μέρος του ελέγχου της ηπατικής λειτουργίας προκειμένου να προσδιοριστεί η εστία της νόσου. Η ALT είναι πιο ειδική για την ηπατική βλάβη αφού εντοπίζεται κυρίως στο ήπαρ και έχει μεγαλύτερο χρόνο ημίσειας ζωής, ενώ η AST εντοπίζεται και σε πολλά άλλα όργανα.

Η πιο συχνή αιτία αύξησης της ALT στο δυτικό κόσμο είναι η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (Non Alcoholic Fatty Liver Disease - NAFLD) συχνά αναφερόμενη και ως "λιπώδης διήθηση". Η νόσος αυτή τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις στις σύγχρονες κοινωνίες όπου υπολογίζεται ότι το 20% περίπου των ενηλίκων παρουσιάζει λιπώδη διήθηση. Η νόσος χαρακτηρίζεται από αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ήπαρ σε άτομα τα οποία καταναλώνουν ελάχιστα η καθόλου αλκοόλ.

Ένας υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της δραστικότητας της ALT στον ορό κατά 40-50%.

Η φωσφορική πυριδοξάλη είναι ένας συμπαράγοντας στην αντίδραση και πρέπει να είναι παρούσα για βέλτιστη ενζυμική δραστηριότητα.

Εκτέλεση Αυθημερόν

Πίσω στο ευρετήριο